flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДОСТУП ДО ПРАВОСУДДЯ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ

29 вересня 2021, 15:52

ДОСТУП ДО ПРАВОСУДДЯ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ

     29 вересня 2021 року у режимі відеоконференцзв’язку  відбулась конференція «Діяльність суду під час пандемії: кращі міжнародні та українські практики. Засвоєні уроки», в якій взяла участь заступник керівника апарату Вандяк М.В.

Учасники під час заходу обмінювались досвідом  організації роботи судів, результатами ефективних рішень, впроваджених в США, Європі та Україні, в умовах карантинних обмежень для стабільного функціонування судів.

Представники судів, судових установ та інші учасники конференції висловили позицію про необхідність підтримання балансу між вжитими заходами задля безпеки щодо запобігання поширенню коронавірусної інфенкції та правом громадян на доступ до суду.

Голова Ради суддів на заході висловив позицію, що право громадян на розумний строк розгляду судової справи переважає над карантинними обмеженнями. В свою чергу органи суддівського самоврядування уповноваженні приймати рішення, спільно, щодо рекомендацій, обмежень під час карантину.

 Під час конференції особливу  увагу звернено на можливості доступу до суду під час карантинних обмежень.

Обговорено про практику звернення до суду за допомогою використання електронних засобів, в тому числі через програму «Електронний суд»; про ефективне застосування систем відеоконференцзв’язку для розгляду судових справ. Представники судової влади України наголосили на зручності для громадян функціонування і використання веб-порталу «Судова влада України», де учасники судових засідань мають можливість ознайомитись із даними про рух і розгляд судових справ та іншою необхідною інформацією.