flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Важлива інформація

26 травня 2017, 14:49

 Останнім часом почастішали випадки звернення громадян до суду з питань, що стосуються розгляду справи шляхом заповнення електронної форми звернення громадян на веб-сайті Верховинського районного суду. У зв’язку з цим просимо звернути увагу, що електронна форма звернення громадян розроблена відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян». Це означає, що громадяни можуть звернутися в усній чи письмовій формі, (у тому числі заповнити електронну форму звернення) із заявою скаргою чи пропозицією, з питань, що не стосуються розгляду справи.

 Що слід розуміти під термінами звернення громадян у формі заяви, скарги, пропозиції?

 Заява (клопотання) - звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки щодо поліпшення їх діяльності. Клопотання - письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав чи свобод тощо.

 Скарга - звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, посадових осіб.

 Пропозиція (зауваження) - звернення громадян, де висловлюються порада, рекомендація щодо діяльності органів державної влади, а також висловлюються думки щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення правової основи державного і громадського життя, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства.

 Що стосується питань щодо розгляду справи чи результатів розгляду справ, наприклад подання заяви про розгляд справи без участі учасника судового процесу, заяви про відкладення розгляду справи, заяви про видачу копії судового рішення, виконавчого документу тощо, у таких випадках, громадяни повинні написати відповідну заяву (зразки можна знайти перейшовши за посиланням http://vr.if.court.gov.ua/sud0903/examples/ ) та надіслати її до суду зручним для себе способом:

  • скориставшись електронним зв’язком, через мережу Інтернет, на електронну адресу суду inbox@vr.if.court.gov.ua.
  • скориставшись послугами поштового зв’язку, через Укрпошту, Нову Пошту тощо, на поштову адресу суду: вул. Жаб’євська, 76 смт. Верховина, Івано-Франківська область, 78700

Прес-служба суду