flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершено кримінальне провадження щодо загиблих туристів з Білорусії

09 вересня 2021, 11:04

   08 вересня 2021 року Верховинським районним судом Івано-Франківської області ухвалено вирок яким:

  • громадянина Т. визнано винним за ч.3 ст. 286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження) та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 9 (дев’ять) років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 (три) роки.
  • громадянина К. визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст.287 КК України (випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації) та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

 

   Обвинувачений Т. 06.05.2019, приблизно о 10.00 год., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керуючи транспортним засобом – автомобілем марки ГАЗ-66, порушив правила безпеки дорожнього руху, чим спричинив загибель трьох осіб, а також спричинив п’ятьом потерпілим середньої тяжкості тілесні ушкодження.

   Обвинувачений К., будучи особою, відповідальною за технічний стан або експлуатацію транспортного засобу - марки ГАЗ-66, грубо порушив правила експлуатації транспорту, що убезпечують дорожній рух, що спричинило смерть трьох осіб, а також середньої тяжкості тілесні ушкодження п’яти потерпілих.

   В ході розгляду провадження судом встановлено, що причиною трагічних наслідків стала спільна діяльність обвинувачених. Зокрема, обвинувачений К., будучи організатором відпочинку групи відпочиваючих іноземців, в кількості 23 особи, допустив їх до перевезення обвинуваченого Т. на транспортному засобі із грубим порушенням правила експлуатації транспорту, що убезпечують дорожній рух. Таке грубе порушення полягало у: перевезенні 23 пасажирів у транспортному засобі, не обладнаному відповідною кількістю місць для сидіння, з яких 16 осіб в кузові вантажного автомобіля, який не призначений для перевезення людей; інших незаконних діях, як використання транспортного засобу без проходження періодичного технічного огляду, перевезенні пасажирів без відповідного страхування, використання незареєстрованого причепу з встановленими шинами різних розмірів, конструкцій, моделей. У свою чергу, обвинувачений Т., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керуючи транспортним засобом із порушенням правил безпеки дорожнього руху, допустив перекидання автомобіля з берега у русло ріки Чорний Черемош, що спричинило загибель трьох осіб, а також середньої тяжкості тілесні ушкодження п’ятьох потерпілих.

   Призначаючи покарання судом враховано ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особи винних, обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання.

                                                                                                                      Прес-служба суду