flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як дізнатися про судову справу, якщо вас про неї не повідомили

17 серпня 2023, 15:54

Як дізнатися про судову справу, якщо вас про неї не повідомили - нагадує

Верховинський районний суд Івано-Франківської області

 

         Якщо ви є учасником судової справи у цивільному процесі, то з врахуванням положень ст.128 ЦПК України, обов’язком суду є завчасно повідомити вас про це, чи викликати вас повісткою до суду, вручити відповідні процесуальні документи, надати можливість подати до суду свої докази.

        Однак, у зв’язку з впровадженням воєнного стану в Україні, проблемами з державним фінансуванням відправлення поштової кореспонденції, іншими об’єктивними причинами, на сьогоднішній день мають місце непоодинокі випадки невручення, чи несвоєчасного вручення судової кореспонденції учасникам судового процесу через звичні засоби поштового зв’язку. Крім цього, доступні раніше сервіси можуть не працювати та бути заблоковані з метою запобігання загрози життю та здоров’ю учасників судового процесу, населення конкретної місцевості.

         Внаслідок таких обставин особа може бути несвоєчасно проінформована про наявність на розгляді в суді справи, учасником якої вона являється, що у свою чергу призводить до порушення права учасника на участь у судовому процесі.

          Крім цього, іноді виникають ситуації, коли учасник справи змінив своє місце проживання, перебування, однак забув про це повідомити суд, вказати актуальну адресу,і судова кореспонденція продовжує надсилатися йому за раніше вказаним зареєстрованим місцем проживання чи перебування. В таких випадках, а також коли учасник відмовляється отримати судову повістку, відповідно до положень ст.128 ЦПК України він вважатиметься таким, що належно повідомлений про розгляд справи і суд може розглядати справу за його відсутності.

         Щоб не потрапляти в такі ситуації, а потім не отримати несподіванки у вигляді судового рішення, законодавець на сьогодні передбачив альтернативні варіанти інформування учасників судового процесу про рух справи у суді.

          Що для цього потрібно зробити:

  • зайти на сайт Судової влади України за покликанням https://court.gov.ua;
  • перейти у поле «Стан розгляду справ», а далі – до розділу «Сторона по справі»;
  • ввести своє прізвище, ім′я, по батькові та натиснути «Пошук».

             Крім цього, дізнатися інформацію про судову справу наразі можливо скориставшись сервісом «Список справ, призначених до розгляду»,  який функціонує.

             Також для учасників судового процесу корисним є сервіс «Електронний суд», що забезпечує можливість користувачам у передбачених законодавством випадках створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи.

             Про дату та час судових засідань рекомендовано дізнаватись в оперативному порядку за телефонами суду чи з використанням інших засобів зв’язку, інформація про контакти за посиланням: https://court.gov.ua/.

            Якщо учасник судового процесу є користувачем мобільного застосунку «Дія», тоді повідомлення з інформацією про назву та адресу суду, дату та час судового засідання, а також номер справи, суть спору та сторони у справі надходитимуть туди. Переглянути інформацію можна у розділі «Послуги – Судові справи».